Myśląc o białku jako wartości odżywczej, większość z nas w pierwszej kolejności wymieni mięso. Wiadome jest, że jest ono potrzebne do życia, prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Oprócz mięsa znajdziemy je także w rybach, jajach, nabiale i niektórych produktach roślinnych. I całe szczęście, ponieważ wśród naszego społeczeństwa jest [...]
[...] rolę przekaźników, regulują i kontrolują aktywność narządów i komórek. Mogą koordynować wiele działań metabolicznych jednocześnie. Dlatego utrzymywanie równowagi hormonalnej jest niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Nawet niewielkie zaburzenia w równowadze mogą powodować chaos. Zrezygnuj z fastfoodów, ogranicz słodycze, słodkie [...]
[...] piwa i innych napojów alkoholowych. Jest również używana w paszach dla zwierząt hodowlanych. Jęczmień Jęczmień nie musi być rozdrabniany/mielony przed użyciem, ale zwykle jest łuskany, aby usunąć zewnętrzną warstwę. Jęczmień łuskany jest produktem pełnoziarnistym, ponieważ otręby, bielmo i zarodek pozostają nienaruszone. Do użytku spożywczego [...]
[...] nie tylko roślinom, ale także ludziom — dlatego tak często mówi się o konieczności jedzenia warzyw i owoców. Gdzie znajdę flawonoidy? Dobrą wiadomością na temat flawonoidów jest to, że znajdują się one w prawie wszystkich produktach pochodzenia roślinnego. Problem polega na tym, że niektóre metody obróbki, szczególnie te związane z wysoką [...]
Kiedy myślisz o budowie mięśni, pierwszą rzeczą, która przychodzi Ci na myśl, jest białko? Nie zrozum nas źle. Faktem jest, że musisz spożywać określoną ilość białka (i kalorii), aby zbudować umięśnioną i szczupłą sylwetkę. Jednak początkujący kulturyści często zapominają o znaczeniu innych czynników, takich jak: mikroelementy, sen i sprawność [...]
Nasze jelita są siedliskiem bilionów drobnych mikroorganizmów, które odgrywają kluczową rolę w tym, jak organizm przetwarza składniki odżywcze z pożywienia, które zjadasz. Są one także ważne dla zdrowia naszych jelit. Te organizmy nie tylko wpływają na to, co dzieje się w naszym przewodzie pokarmowym, ale także na układ odpornościowy. Ponadto [...]
Ciąża jest czasem, gdy kobieta dość często znacznie zwiększa masę ciała. Wszystko za sprawą rozwijającego się dziecka, wód płodowych, jak i wzrostu tkanki tłuszczowej, co ma za zadanie zapewnić jak najbardziej optymalne warunki do rozwoju dziecka. Jednak, gdy kobieta już urodzi, nadmiar energii zostaje w postaci tkanki tłuszczowej, którą trzeba [...]
Zdecydowanie nie będzie to artykuł związany z modą. Choć bez wątpienia w pewien sposób do niej nawiązuje. Głównymi odbiorcami treści w nim publikowanych będą kobiety, choć być może również i mężczyźni będą mogli skorzystać z kilku podpowiedzi w nim zawartych. Ogranicz węglowodany Na kilka dni z Twojej diety znika duża ilość pieczywa, makaronów, [...]
[...] ją kobieta w ciąży czy matka karmiąca. Są bezpieczne, ale wymagają dużej świadomości i wcześniejszego planowania posiłków. Zrównoważone odżywianie matki w czasie ciąży jest niezbędne dla jej stanu zdrowia, a co za tym idzie - dla potomstwa. Zgodnie z teorią „wczesnego programowania życia” czynniki środowiskowe i styl życia w czasie ciąży [...]
[...] i sprawności. Skutki braku aktywności są u osób starszych o wiele poważniejsze niż u młodych. Poza odpowiednią dietą bogatą w białko, do stymulacji wzrostu mięśni potrzebny jest też trening oporowy. Mięśnie rosną w odpowiedzi na bodźce, a te muszą się zmieniać i dopasowywać do stanu mięśni. Im mięśnie stają się większe i silniejsze, tym trening [...]
[...] że są produktem niedozwolonym na dietach redukcyjnych, bo od dawien dawna przyjęło się, że ziemniaki tuczą. Inni zaś widzą w nich potencjał nie tylko kulinarny. Jak jest naprawdę? Czy ziemniaki tuczą? Czy mogą być obecne w diecie osób odchudzających się? Jakie wartości mają ziemniaki? Ziemniaczana sałatka z dodatkiem ogórka kiszonego [...]
Okres po wysiłku fizycznym jest dla organizmu stanem, kiedy następuje wzmożona aktywność metaboliczna, nazywana „oknem anabolicznym”. Jest to czas, w którym to następuje nieco silniejsza odpowiedź hormonalna, wspomagająca kompensowanie składników energetycznych, na potrzeby budulcowe naszego ciała. Oznacza to, że po treningu funkcje anaboliczne [...]
[...] który zachęca do spożywania głównie żywności pochodzenia roślinnego, jednocześnie dopuszczając raz na jakiś czas mięso i inne produkty pochodzenia zwierzęcego. Dzięki temu jest bardziej elastyczna niż wegetarianizm lub weganizm. Jest to niewymagająca opcja dla osób, które nie chcą całkowicie rezygnować z mięsa, ale mimo wszystko dążą do tego, [...]
Stres kojarzymy z czymś złym i szkodliwym dla zdrowia. Nie zawsze jednak tak jest. Ćwiczenia fizyczne to również rodzaj stresu, ale tak długo, jak nie jest to stres trwający przewlekle, jest to „dobry” rodzaj stresu, który prowadzi do korzystnych adaptacji. Te adaptacje sprawiają, że jesteśmy silniejsi, a skład naszego ciała zmienia się na [...]
[...] raka. Z niewiadomych przyczyn paczki papierosów są od dawna oklejone ostrzeżeniami o rozmaitych chorobach, które powoduje palenie, a jeden z metabolitów alkoholu jest kancerogenem I klasy (tej samej, w której sklasyfikowano wyroby tytoniowe). Mimo to, niewiele osób zdaje sobie sprawę z rakotwórczego potencjału etanolu. Spotyka się [...]
Prawda jest taka, że większość osób będąc na diecie, podjada. Nawet ci, który mają silną wolę, mogą czasem ulec zachciankom lub uczuciu głodu podczas diet o niskiej podaży kalorii. Najczęściej problem pojawia się wieczorem. Cały dzień udaje nam się jeść zdrowo, nie podjadać. Głód pojawia się wieczorem, gdy w końcu możemy się wyluzować po całym [...]
Od dłuższego już czasu bardzo popularne jest publikowanie przez influencerów zakupów spożywczych, a dokładniej pisząc wklejanie zdjęcia tego, co znalazło się w ich koszyku. Znane osoby, w tym dietetycy, pokazują bez cenzury swoje wybory żywieniowe, zachęcając nie tylko do zdrowego odżywiania, ale także do tego, by dieta dostarczała choć trochę [...]
[...] gdy słyszymy je od osób, które wydawałoby się mają większe doświadczenie. W dzisiejszym artykule przytaczamy często powielane mity dietetyczne i obalamy je, pokazując, jak jest naprawdę. Niemniej jednak mamy zupełnie inny powód, by unikać białka sojowego. Badania pokazują, że soja jest praktycznie bezużyteczna w stymulowaniu syntezy białek [...]
Czy masz wrażenie, że cały czas jesteś głodny? Niby zjadłeś posiłek, ale chwila moment i znowu szukasz jakiejś przekąski. Co sprawia, że masz taki apetyt? Co wpływa na to, że Twoje ciało domaga się nadprogramowego jedzenia? Czytaj dalej, żeby dowiedzieć się więcej i móc przeciwdziałać skutkom podjadania, chroniąc tym swoje zdrowie i sylwetkę. [...]
Kluczem do utraty wagi i zachowania dobrego samopoczucia jest dbanie zarówno o jakość diety, jak i ilość dostarczanych kalorii. Po pierwsze, wartość odżywcza żywności jest ważna dla ogólnego stanu zdrowia. Dodatkowo niektóre potrawy sycą dużo bardziej, niż inne, co oznacza, że możesz spożyć je w mniejszej ilości i czuć się syty. Na przykład jabłko [...]